Daha önce halılarının üzerine meyve suyu dökmek zorunda kalmamış kim var? Bir meyve suyu lekesinin çıkarılması zor bir görev olabilir, ancak aşağıdaki talimatları izleyerek size lezyonun profesyonel bir yardıma ihtiyaç duymadan kendi kendine giderilmesi için en iyi şansı verecektir.
Yeni Meyve Suyu Dökülmesi
Meyve suyunun dökülmesi yeniyse çözmek çok daha kolay bir problemdir. Yapmanız gereken ilk şey, elinizden geldiğince meyve suyunu halıdan çıkarmaktır. Halı üzerine dökülen meyve suyunu kağıt havlu ile halınının üzerinden emme yaptırarak almakta mümkündür.
Meyve suyunu halı üzerinden alabildiğiniz kadar aldıktan sonra halı üzerinde kalan lekeyi sulandırmak için halı üzerine lekenin büyüklüğüne göre soğuk su dökün. Suyu döktükten sonra tekrar bir kağıt havlu yardımıyla suyu alın. Leke yok oluncaya kadar veya halıdan daha az renk gelene kadar bu işleme devam edin.
Bu noktada leke hala ıslak ise ve geride kalan görünür bir lekeye sahipse, alanı tuzla örtün ve bir gece kurumaya bırakın. Kuruduktan sonra, kalan rengin çoğunu emmesi gereken tuzu süpürün. Arkanızda hala bir leke kaldıysa, lekenin çıkarılmasını bitirmek için aşağıdaki adımları izleyin.
Leke
Kurumuş bir lekenin çıkarılması biraz daha zordur. Bununla birlikte, halının durumuna ve lekenin ciddiyetine bağlı olarak lekenin tamamen çıkarılması mümkündür. Meyve suyu lekeleri asidiktir (genellikle ph skalasında 3-4 arasındadır). Asitli bir sızıntıyı gidermenin en etkili yolu alkalik temizleyici kullanmaktır. Genellikle bir meyve suyu lekesini çıkarmak için sirke kullanılması önerilir. Bununla birlikte, sirke asidik olduğu için bu daha az etkindir. Amonyak ile daha büyük bir başarı elde edersiniz.
1. kısım amonyak 8. kısım suya ile karıştırın ve çözelti elde edin. Çözeltiye batırılmış beyaz bir bezle lekeyi silin ancak ovmayınız veya halı liflerine zarar verecek yöntemden uzak durun. Mümkün olduğunca çözeltiyi halıya dökmekten kaçının. Artık lekeyi daha fazla çıkarılana kadar lekeyi amonyağa batırılmış bir bezle lekeye silmeye devam edin.
Arkada hala bir leke kalırsa, 1 parça pişirme tozu macunu 3 parça suya karıştırın ve yumuşak bir şekilde macunu lekenin yüzeyine kaplayın. Bir kere kuruduktan sonra, meyve suyu renginin bir kısmını çıkartacaktır. Macun kuruduktan sonra halınızın lekeli kısmını süpürün. İşlemi halı üzerinde kalan lekeyi çıkarana kadar tekrarlayın.
Bitirdikten sonra veya mümkün olduğunca çok lekeyi çıkardıktan sonra, bölgeyi soğuk su ile durulayın ve kağıt havluyla kurulayın. Mümkün olduğunca halıdan çok fazla temizlik çözeltisi almak için birkaç kez tekrarlayın. Ardından alanı bir kağıt havlu ile örtün ve üzerinde ağır bir nesne yerleştirin. Kuruyana kadar bekletin ve sonra iyice süpürün.
Bu noktada hâlâ bir leke varsa, büyük ihtimalle evde ilaçlarla daha fazla zarar vermemek için halıdan kalan meyve suyu lekesini çıkarmak için bir profesyonel halı yıkama firmasından yardım alın.
Uyarılar: Yün halı ya da ipek halılar gibi diğer narin halılara amonyak kullanmayın. Önce herhangi bir çözüme ulaşmak için, göze çarpmayan küçük bir halı parçasında veya kumaşta test edin.